maandag 10 augustus 2009

8. Vraag maar

- In NOVA vandáág! Tegenstanders van het uitbaggeren van de Westerschelde blijken geen Zeeuwen, maar Rotterdammers te zijn. Papierindustrie witheet over invoering papierbelasting. Maar eerst: het partemalisme van Ben Hoogeboom. Welkom, meneer Hoogeboom.
- Dank u, meneer Huys.
- Wat is dat partemalisme van u?
- Partemalisme is — het woord zegt het al — de wetenschappelijk gefundeerde opvatting dat alle dingen hun goede kanten hebben, maar ook — parte mal — hun slechte kanten. Wij zijn wel iets vrolijker dan onze Engelse collega’s van de Partemalistic Society, die je vooral waarschuwen: let op, dit loopt slecht af!
- Hoezo vrolijker?
- Wij zien het niet zo zwart in. De dingen mogen hun slechte kanten hebben, ze hebben ook hun goede kanten, redeneren wij ongeveer.
- Aha!
- Aha, indeed.
- Hoe bent u partemalist geworden?
- Ik ben dertig jaar lang depressief geweest, in de betekenis die dat woord vroeger had: alleen, beroerd, dood willen gaan. Ik stond soms midden in de nacht langs de spoorbaan, van plan om voor de trein te springen. Dat deed ik tenslotte niet, omdat ik bij mezelf dacht: deze jongeman verkent het baanvak Alkmaar-Castricum. Ik amuseerde mezelf, en sprong dus niet voor de trein, een goede kant, nietwaar?
- Een goede kant, inderdaad.
- En zo kwam ik op het partemalisme, dat wil zeggen onze iets verfijnde versie van het partemalisme.
- Waarmee u lijkt te willen zeggen: er zit veel slechts aan, maar kijk ook iets goeds!
- Zo zou u het kunnen omschrijven, ja. De partemalist in mij gaat op zoek naar de tegenkanten. Als iets zeer mooi wordt gevonden, een naakte vrouw bijvoorbeeld die zich in haar blootje ligt te vult u maar in, dan kijk ik naar de lelijke kanten van dat mens. Of neem een omgekeerd voorbeeld: het communisme was een verrot slecht systeem, daar zult u het wel mee eens zijn. Maar het had voor een trouwe communist ook zijn aangename kanten.
- Maar neem nu de politiek van Geert Wilders.
- Die is ook door en door verrot. Heel slecht uiteraard. Maar toch zit er ook een goede kant aan die man: hij maakt gratis reclame voor de waterstofperoxidefabrikanten.
- Dank u wel, meneer Hoogeboom.
- Graag gedaan.

3 opmerkingen:

  1. Is u dan niet gewoon van het partebonisme?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat zou je kunnen zeggen, ja, maar ik blijf natuurlijk op de eerste plaats een ouderwetse pessimist. Ik ben een half jaar na de watersnood geboren en ik verwacht, zelfs bij windkracht 2, een overstroming. Ik woon gelukkig in een appartement op de eerste verdieping, maar je weet het niet. Er kan ook een komeet páts! op mijn huis vallen of de bliksem kan inslaan. Ik bedoel, dat kán allemaal. En ik heb geen enkele vorm van verzekering, want dat is me te duur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja, nee, ik begrijp het. En mocht je een keer iets overkomen waarvoor je die verzekering wenst in te schakelen, zul je altijd zien dat ie dat nu net niet dekt.

    BeantwoordenVerwijderen