dinsdag 28 juli 2009

Interessant, grappig

Gisteren en vandaag discussieerde ik op het door mij hogelijk gewaardeerde Chimsky met Johan Gielen over Victor en Rolf, die zondagavond Zomergasten waren. Ze waren met z’n tweeën, omdat (denk ik) eentje te weinig was. Ik zou de interviewster, Margriet van der Linden, willen vragen voor een volgend drie uren durend gesprek de voltallige selectie van Ajax te vragen. Of het college van Nederlandse bisschoppen.
Ik vond Victor en Rolf, kort gezegd, flapdrollen eerste klas. Daar was Johan Gielen het niet mee eens, begreep ik, hij vond dat er een genuanceerd gesprek gaande was geweest. Misschien is dat gesprek ook wel heel genuanceerd geweest, daar zult u mij niet over horen. Ik kon het maar twintig minuten uithouden met die twee. Leest u die discussie maar. Ik beëindig de discussie ongeveer zo: een tv-programma of een boek of een film moet interessant en/of grappig zijn.
Johan Gielen zegt dan tenslotte dat hij zich nog wel meer criteria kan voorstellen, zonder meer criteria te noemen. Maar ik denk dat hij ongeveer het volgende wil zeggen. Als je een boek leest, wil je dat dat boek goed geschreven is. Dat valt onder mijn noemer ‘interessant’. Een film moet goed in elkaar zitten, ook dat is interessant. Met andere woorden: ‘interessant’ is voor mij ook ‘kunstzinnig’ of welk woord je daarvoor ook in de plaats wilt zetten.
Zo was Ronald Plasterk een zeer goed columnist. Zijn boek Leven uit het lab (Uitg. Prometheus, 2000) is een interessant stel columns. Hij is ook af en toe zeer grappig in dat boek, waarin hij de lezer tracteert op allerhande nieuwtjes uit de moleculaire genetica, op het geloof in God en de homeopathie, op Skepter en nog veel meer. Lezen!

2 opmerkingen:

 1. 'Interessant' betekent bij mij ook heel vaak dat ik er geen klap aan vind, maar dat beleefdheidshalve niet wens te zeggen.

  Wat V&R betreft. Ik had het geluk in te vallen in de laatste anderhalf uur. Toen waren er in ieder geval heel interessante fragmenten te zien. Het gesprek tussen de fragmenten door liep stroef, maar uiteindelijk kwam er nog wel iets interessants uit. Interessant in de zin van dat je het idee had V&R iets beter te leren kennen. Ze kwamen te praten over onderwerpen waarover ze niet al te vrijblijvend konden praten.

  Verder was er in Zomergasten al eerder een onafscheidelijk duo te gast, Barend & Van Dorp. Ik snap eigenlijk niet dat ze nooit Koot & Bie hebben uitgenodigd. Of Jut en Jul. Peppie en Kokkie, de Drie Musketiers en Mannekoor Karrespoor. Of heet dat tegenwoordig Mannenkoor Karrenspoor?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat zou moeten heten Mannenkoor Karrespoor, dag Max.
  Zou het geen goed idee zijn (bel de VPRO op!) om eens een seizoen lang alleen bèta-wetenschappers uit te nodigen voor Zomergasten?
  Dat is vast interessanter dan wat we dit seizoen krijgen voorgeschoteld: we krijgen Prem nog, die man van D66, Jaap van Zweden met zijn autistische kind en wat kan die man dirigeren. Ik bedoel: dat wéét ik allemaal al. Hun zieleroerselen raken mij niet meer.
  Ik wil weten hoe een moleculair geneticus denkt.

  BeantwoordenVerwijderen