woensdag 14 maart 2012

340. Wij betreuren alle schade die is aangericht

Tijdens het Blogbal van gisteravond hebben zich in De Balie te Amsterdam enkele schermutselingen voorgedaan, die volgens de organisatie ‘niet voorzien’ waren. De onenigheden begonnen al vroeg in de avond, toen Krijn Terbrink uit Emmen, die op zijn blog Ons voedsel voor ‘leraar borstvoeding’ doorgaat, zich te buiten ging door op onzachte wijze de borsten der aanwezige dames te bevoelen. Een half uur lang leverde dit geen ongemak op, totdat hij aangekomen was bij Marga van der Klei, de Breiblogster van het blog Mijn patroon! U begrijpt wel dat dat uitroepteken hoort bij de naam van het blog, al zou het in dit geval ook geplaatst kunnen zijn om de opwinding weer te geven, die toen ontstond.
De stevig gebouwde Marga van der Klei vond het niet nodig om ons later uitleg te verschaffen, maar omstanders beweren dat zij de heer Terbrink ‘onmiddellijk tegen de grond sloeg’ en ‘verschrikkelijk uitschold’. Dit was het begin van de onverkwikkelijkheden op deze avond. Er ontstonden kampen, die elkaar naar het leven stonden door stoelen, krukken, wijnglazen enzovoorts naar elkaar te gooien. Gewonden  zoals de arme heer Klavermans uit Heiloo (van het blog Grassprieten) konden pas nadat het Blogbal was afgelopen, worden ontzet door de Medische Dienst Amsterdam, die gelukkig paraat was. De heer Terbrink, bij wie alles was begonnen, kon door de politie aan het begin van de nacht worden gelocaliseerd op de Oudezijdsvoorburgwal.
Ondertussen verspreidden de vechtenden zich ook buiten het gebouw. Wat als een feest was begonnen, veranderde in een treurige rel. Het verkeer werd ontregeld, tramhaltes vernield, etalages geplunderd. Namens de organisatie verklaarde Oud Zeikwijf: ‘Zo erg als dit heb ik het nooit eerder meegemaakt. In Frankrijk niet, in Japan niet. Het was alsof de mensen gek waren geworden. Maar, plaisanterie à part, we kennen al die bloggers en we weten dus wie er verantwoordelijk zijn voor de gewelddadigheden. Ik zou me voorlopig dus maar niet meer in onze hoofdstad laten zien, heren!’
De heer Eberhard van der Laan, burgemeester van Amsterdam, arriveerde na overleg met de driehoek, ook op de plaats des onheils. Het was ‘aangrijpend’, zoals hij zei. Op zijn gezicht stonden de schokkende gebeurtenissen ook beschreven. ‘We moeten direct in overleg gaan met alle betrokkenen, om deze vreselijkheden voor eens en voor altijd uit te bannen. Wat hadden we als gemeente nog meer kunnen doen, vanavond? Nóg meer politie? Dat werkt contraproductioneel, over het algemeen.’
De heer Van Gunningen, die spreekt namens De Balie – dat er nu bijstaat als een ‘bomkrater na de Tweede Wereldoorlog’, volgens een onbekende blogger uit Didam – zei tenslotte nog dat er overwogen werd om schadeclaims in te dienen. Morgen komt daarover uitsluitsel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten