dinsdag 20 maart 2012

344. Daar moet je je niet druk om maken

Gisteravond vroeg een Facebook-vriend, die normaal heel verstandige dingen zegt: wat zal ik gaan studeren? Astrologie of Chinees? Ter verwijding van zijn blik, nam ik aan. Er waren reacties van allerlei ziensters die zeiden: ga astrologie studeren, kijk hoe de planeten staan! Ik heb gereageerd: astrologie is nonsens, dus: Chinees. Ik dacht erbij: dan ben je wel een jaar of tien bezig. In tegenstelling tot de astrologie, want daar ben je zo klaar mee. Dat kan ikzelf, of een andere willekeurige oplichter, je binnen een maand bijbrengen.
Ik vond een paar minuten later nog wat (inderdaad mooie) kunstwerken van Carol Prusa, waarna onze discussie nog even voortging onder die kunstwerken, en bleek dat mijn vriend een genegenheid had voor mevrouw Blavatsky.
Ik had het natuurlijk kunnen weten, want iemand die zulke middeleeuwse dingen als astrologie ernstig neemt, en die dan zegt dat hij vooral geïnteresseerd is in ‘spirituele of esoterische astrologie’ (woorden waar je niet mee hoeft aan te komen, waar ik woon), die moet ook wel genegenheid hebben voor mevrouw Blavatsky of soortgelijke types. Rudolf Steiner, Annie Besant, Krishnamurti, Jung, chiropractie, manuele therapie, Uri Geller, Gerard Croiset en Lou de Palingboer. E=mc2 is al gauw een magische formule voor zulk soort mensen en de wereld vergaat op 21 december van dit jaar.
Hoe kan het, dat mensen nog steeds in zulke onzin geloven? Hebben ze geen onderwijs genoten? Dat hebben ze wel, maar kennelijk is het niet tot ze doorgedrongen.
Je ziet dezelfde verschijnselen in de Verenigde Staten (het grootste Derde Wereldland): daar zijn nu twee Republikeinse kandidaten, Romney en Santorum, bezig elkaar met totaal niet ter zake doende argumenten om de oren te slaan. Als de een iets zegt: ik ben tegen abortus, dan zegt de ander: maar ik ben altijd tegen abortus geweest! Enzovoorts. (Terwijl een normaal mens natuurlijk zou zeggen: ik ben vóór abortus.) Als Santorum zegt: ik ben tegen homoseksualieit (behalve binnen het huwelijk), dan zegt Romney meteen: uiteraard ben ik het met mijn tegenstrever eens. En als Romney zegt dat het wapenbezit niet gereguleerd zou moeten worden, is Santorum het daar helemaal mee eens. Het is maar goed dat Obama voor een tweede termijn gaat, want dan hebben we tenminste vier jaar lang geen idioot in het Witte Huis.
Dat geloof in Tibet, kromme lepeltjes of het creationisme, dat komt door het christendom. Ik dacht dat we daar al vanaf 1966 afscheid van hadden genomen, maar dat blijkt niet zo te zijn.
Het kan nog steeds, mensen. Wie gelooft in Jezus de Verlosser, stelt zich rechts op. Wie niet gelooft dat  die Jezus, een onhumoristische figuur (dat ook nog) iets heeft uit te staan met het leven op dinsdag 20 maart 2012, stelle zich links van  mij op. Ik drink graag met de laatsten.

2 opmerkingen:

  1. Proost.

    En voor degenen die zeggen dat je toch íets moet geloven: dat hoeft niet. Geloof me.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Laten we wel ergens in geloven. Geloof in jezelf.

    BeantwoordenVerwijderen