dinsdag 18 augustus 2009

16. Klachten bij de achterdeur

De gekwetstheid der christenen is een raar fenomeen, dat te maken heeft met hun bekeringsdrift, meen ik. Als je op een bus een plakkaat plakt met ‘Er bestaat geen God, leef in vrede!’, dan moet je eens zien hoeveel christenen ertegen ageren. Terwijl geen enkele biologiestudent zou protesteren wanneer de christenen zelf een tekst als ‘Jezus redt! De evolutie bestaat niet!’ op die bus zouden plakken. Lul maar raak, denken die biologiestudenten, en ze gaan weer verder met hun studie.
Hoe komt dit. Ik denk omdat de theorieën van de christenen geen knip voor de neus waard en op geen enkel feit gebaseerd zijn. Dat weten de christenen ook wel. Ik denk wel eens: ze houden die theorieën alleen maar vol voor de gezelligheid. Zodat ze later tegen hun eveneens christelijke buurman kunnen pochen: kijk eens, en dit heb ik gedaan voor de goede zaak! Schouderklopje, een half jaar later een christelijke begrafenis, en wederom is een miserabel leven voorbijgegaan.
Het ergst zijn de Handlangers van de Heer: de clerus, de gebedsgenezers, de theologen enzovoorts. Ik kijk altijd graag naar mensen zoals Richard Dawkins en Christopher Hitchens, wanneer die in debat gaan met de christelijke medemens. Richard Dawkins kreeg van een Amerikaanse theoloog (het vak van de theologie moet onmiddellijk worden geschrapt van de leergangen der Nederlandse universiteiten) eens te horen: ‘Evolutie, dat is maar een theorie.’
Het vreemde was dat Richard Dawkins toen niet zei: ‘Dat is uw geloof toch ook? Een theorie, meer niet. Het verschil is dat uw geloof op niet één feit is gebaseerd en mijn theorie op miljoenen feiten. Dat maakt het toch waarschijnlijk dat mijn theorie meer waarheid bevat dan de uwe.’
Verder moet u James Randi maar lezen. De beste debunker van het dwaze christelijke geloof.

2 opmerkingen:

  1. Het Christendom is dan ook geen theorie, het is een geloof. Wellicht worden gelovigen zo boos omdat hun geloof niet te bewijzen is, behalve door te zeggen: zo staat het geschreven. Maar ja, dat is niet bepaald het soort bewijs dat geaccepteerd wordt door iemand die de bijbel niet serieus wenst te nemen.

    De evolutietheorie kun je als Christen verwerpen door erop te wijzen dat de bijbel het er niet over heeft. En als de evolutionist vervolgens aan komt zetten met een fossiel van een paar miljoen jaar oud, terwijl dat helemaal niet kan volgens de bijbel omdat de wereld hooguit zesduizendzoveel jaar oud is, dan heeft de gelovige grofweg twee uitwegen. Of de duivel heeft die fossielen er neergelegd opdat wij van God afdwalen. Of God heeft die fossielen er neergelegd om onze trouw in Hem te testen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. We hebben de biologie met zijn evolutie. En we hebben de astrofysica, die ons (bijvoorbeeld met de Hubble) miljoenen lichtjaren ver in de ruimte — dus miljoenen jaren in het verleden — laat kijken.
    Deze twee onderzoeksgebieden laten de feiten zien en het verband tussen die feiten. Meer heeft een mens niet nodig, behalve wat gevoel voor humor en wat zin om in je vrije tijd wat tegen het geloof aan te trappen.

    BeantwoordenVerwijderen