donderdag 27 augustus 2009

25. Ze herkennen me niet

Gij, u, uit Zwolle, Utrecht, Amsterdam of Harderwijk, die mij zo anoniem in uw commentaar op mijn vorige stukje ‘Zieke gast’ wenste te noemen.
U heeft ten eerste de strekking van mijn stukje van gisteren niet begrepen. Dat is niet erg, dat komt wel meer voor. U legt uw onbegrip neer met de woorden ‘Zieke gast’. Ook dat neem ik u niet kwalijk, meneer. Want u bent wel anoniem gebleven, maar u bent een meneer, want ‘Zieke gast’, dat zegt geen vrouw. Of het is een domme Trien, natuurlijk. Dat kan ook.
Maar u bent een meneer, en u komt uit Utrecht, Zwolle, Harderwijk of Amsterdam. U zit aan uw computer. u leest iets, u bent het er niet mee eens en u schrijft: ‘Zieke gast.’
Mag ik eens raden, meneer? U vindt GeenStijl bijvoorbeeld heel aardig. U gaat PVV stemmen. Tot zover zit ik goed, vindt u niet? U hoort tot de tsunami van Batavieren die ons land is binnengedrongen, geeft u het nou maar toe.
In mijn vorige stukje kwam een jongeman voor die Geert bleek te heten en die een moeilijke jeugd had. Zijn moeder was aan het woord. Hoe kan iemand daar bezwaar tegen hebben, behalve iemand die Geert als de naam van zijn God hanteert?
Ik ga nog even verder met raden. U bent wel anoniem gebleven, maar toch neem ik aan dat uzelf óók een moeilijke jeugd achter de rug hebt. Heb ik ook gehad, hoor. Dat hebben alle Chinezen, Russen, Amerikanen, Oost-Europeanen, Noord-Afrikanen ook gehad. Je hoort de mensen van veertig jaar of ouder in alle talen van de wereld verzuchten: ‘De jeugd, die hangt maar wat rond.’ En dat zeggen ze al eeuwen, niet beseffende dat het een klacht is — maar wat zit ik hier te praten tegen iemand die niet wil dat ik tegen hem praat.
Maak je bekend, zou ik willen besluiten, of houd je grote bek.
Overigens: zeer bedankt, je hebt me aan een stukje geholpen.

5 opmerkingen:

 1. Twee dingen. Dat reageren bij u is er niet makkelijker op geworden. (Dat was ding 1, over naar 2.) Je weet het niet, 'ziek' kan tegenwoordig ook positief uitgelegd worden. 'Die gast is ziek jongen, niet normaal meer', is een uiting van waardering.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben maar zo vrij geweest het op te vatten als een kreet van een PVV-ertje. Dan kon ik er een stukje van maken.
  Reageren is bij mij toch oergemakkelijk? Ik laat alle reacties ook staan, en ik beantwoord ze allemaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik dacht eigenlijk dat dat "zieke gast" op Geert sloeg, maar nou moet ik zeggen dat ik wel vaker dingen verkeerd interpreteer.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Het is maar wat u oergemakkelijk noemt. Ik moet eerst een profiel selecteren (een keuzemomentje dat de drempel om te reageren hoger maakt). Heb ik dat gedaan, moet ik een antispamtekstje intikken, en dan pas kan ik reageren. Nou. Ik bedoel. Dat vind ik moeilijk hoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. @ Paddy: Daar heb je misschien gelijk in. Maar dan zou ik gezegd hebben: ‘Dat is een zieke gast’ bijvoorbeeld. De brute wijze van het intikken van ‘Zieke gast’ zonder meer duidt volgens mij op de ongemakken van de rechtse Nederlander.
  @ Max: Ik zal er iets aan doen. Dat profiel, dat moet volgens mij gewoon Google zijn. Dat antispamdingetje haal ik er uit.

  BeantwoordenVerwijderen