zaterdag 31 december 2011

293. Zwaaien naar voorbijgangers

Eens in de 250 of de 500 miljoen jaar gebeurt het: dan stort er een zo grote meteoriet op onze aarde, dat bijna alle leven uitsterft. Daar kunnen we betrekkelijk weinig aan doen, en we weten ook niet wannéér het zal gebeuren. Maar gebeuren gaat het. (Aan de vorige inslag van een meteoriet bij Yucatan hebben wij trouwens ons bestaan te danken. Als die inslag niet had plaatsgevonden, had de wereld niet vol mensen gezeten, maar vol dinosaurussen.)
Aan deze gedachte kunnen we heel wat vredigheid ontlenen. Vertel het maar eens aan de Joden, de Arabieren, de Amerikanen, de Russen! Wat zeg ik: vertel het eens aan Rutte en aan Wilders!
En dan heb ik het nog niet over de botsing, over ongeveer 5 miljard jaar, van de Andromeda-nevel met onze Melkweg. Dat is ook niet iets om je zorgen over te maken, want dan zijn wij mensen er allang niet meer. Jawel, God mag dan wel alles hebben gemaakt, hij heeft er wel een krakkemikkig zootje van gebakken. Zegt u nu zelf.
Er zijn in Amerika, en ook in andere derdewereldlanden, nog veel mensen die geloven dat de waarheid in de bijbel te vinden is. Zo geloven ze dat de wereld maar 7000 of 10.000 jaar oud is. Kom je met fossielen aanzetten, dan zeggen ze: de wereld is door God geschapen inclusief die fossielen. Leuk soort God geloof jij in, zou mijn reactie dan zijn.
Een Amerikaanse professor heeft het kort geleden zo uitgelegd aan zijn leerlingen. Hij zei: neem de maan. Die zit berstensvol kraters. Die zijn er gekomen door inslagen van meteorieten. Er zijn de laatste 2000 jaar geen inslagen gemeld. Er zijn er tienduizenden geweest, blijkens het aantal kraters. Op de aarde zullen het er ook niet minder zijn geweest, want de aarde is veel groter dan de maan. We zien alleen die kraters niet meer, op uitzonderingen zoals in Arizona en Siberië na. Als je een beetje logisch nadenkt, kom je niet aan 10.000 jaar, maar aan miljarden jaren.
Ik vond dat goed gevonden van die Amerikaan, maar ongetwijfeld zullen er creationisten komen die met bleke bekjes verklaren dat God de wereld, behalve inclusief de fossielen, ook inclusief de kraters heeft geschapen. U kunt dan het beste reageren met te zeggen: ‘U bent erbij geweest, ik niet.’
Met dit advies wens ik u een aardig 2012 toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten