woensdag 6 juni 2012

Dirkswoud (1)


Algemeen
Dirkswoud, ook wel het Giethoorn van het Westen genoemd, ligt in de provincie Noord-Holland. Preciezer: het ligt binnen de driehoek Alkmaar–Schagen–Hoorn. Als u vanaf deze drie plaatsen loodlijnen neerlaat die uitkomen op de tegenoverliggende zijden, dan ligt Dirkswoud op het punt waar die loodlijnen elkaar snijden. Maar kijkt u even in uw atlas.
Dirkswoud telt 2.461 inwoners (telling gehouden op 9 jan. 2009).
Een eigenaardig kenmerk van Dirkswoud is zijn indeling: er bestaat een Noordervaart, een Zuidervaart, een Westerweg en een Oosterzij. De Kerkweg loopt, midden tussen de Noorder- en de Zuidervaart, van de Westerweg totaan de bij de Oosterzij gelegen Rooms-Katholieke St. Clarakerk. Achter de kerk ligt het kerkhof. Meer straten, wegen, vaarten of pleinen telt Dirkswoud niet.

Geschiedenis
In 1181 was er al sprake van Dirxwoude. Men maakt zich al klaar voor het grote millenniumfeest in 2181, want de klimaatcrisis zal Dirkswoud niet treffen, noch verwacht men enige andere crisis.
Graaf Dirk van Hoorn gaf Dirxwoude in 1183 stadsrechten (waardoor het kleine gemeentehuis aan de Noordervaart nog steeds stadhuis wordt genoemd), welke rechten verloren gingen na de dood van Dirk in 1184. Binnenkort gaat de wethouder van Sport, Cultuur en Wegenaanleg, de heer A. Braas, praten in Den Haag over teruggave van die stadsrechten.
In de jaren dertig van de vorige eeuw werd Dirkswoud bekend om zijn papaverteelt (in de volksmond: ‘snaaiblomme’ of ‘snijbloemen’), van welke teelt men in de jaren tachtig heeft moeten afzien.
Op de foto ziet men de Noordervaart te Dirkswoud, in 1921.

Sport en culturele activiteiten
Bekend in Dirkswoud is het zogenaamde keiwerpen, een gevaarlijke en blessuregevoelige sport. Voor de meisjes is er het minder gevaarlijke, maar even blessuregevoelige kulen, waarvan buitenstaanders tot nu toe nog geen kennis hebben kunnen nemen.
Verder zijn er de R.K.V.V. St. Clara, Schaakvereniging St. Clara, Toneelvereniging St. Clara en de Verkenners van St. Clara, alle Rooms-Katholiek van oorsprong, en nog steeds onder leiding van pastoor Engelbertus de Zeeuw.
Hoofdredacteur van De Dirkswoudenaer is de heer P. van Emmen.

Geloof en politiek
Dirkswoud is voor het overgrote deel Rooms-Katholiek (96% stemt CDA). Er is ook een klein groepje (jonge) Dirkswoudenaren, die zich verzameld hebben in de ARD (Anti-Racistisch Dirkswoud) en het RWNH (Recht voor Walvissen Noord-Holland). Burgemeester is de heer G. (Gijsbrecht) Das.
Pastoor Engelbertus de Zeeuw spreekt zich steeds uit voor afschaffing van de scheiding van kerk en staat. Hij zegt over deze materie: ‘Die scheiding is een totaal idiote onderneming, die niet meer van deze tijd is.’

Bekende inwoners
• Johanna van der Peet (1798-1887), waarzegster.
• Jaap ‘Snaaiblom’ Graatsma (1901-1981), de eerste papaverboer.
• Giselle Draaijer (1846-1892), schrijfster van Al de waerelt.
• Cornelis Draaijer (1868-1939), uitgever van Al de waerelt.
• Aard Vincken (1855-1938), ‘vader van de Nederlandse entomologie’.

2 opmerkingen:

  1. Ik ben zo benieuwd hoe het partijprogramma van RWNH eruit ziet in een zoetwaterprovincie als Noord-Holland. Of is deze partij opgericht door een soort goeiige paardenmeisjes, maar dan walvismeisjes achtigen? Van de week voer er nog een schip de Rotterdamse haven binnen dat onderweg per ongeluk een walvis geschept had: die zat klem (en dood) op de boeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe dat partijprogramma eruit ziet, weet ik nog niet, maar het zal wel radicale stof zijn.
    Dit stukje komt morgen in Sargasso, zoals je wel begrepen had: daar komt om de dag een Dirkswoudje te staan.

    BeantwoordenVerwijderen