vrijdag 4 september 2009

33. Een gezond stel mensen

Wij van de Rijks Gezondheidsdienst, de RGD, waken over de gezondheid van de mensen die aan het roer staan. Daar staan wij pal voor. Wij keuren onze mensen ook. Wij hebben meneer Balkenende ook gekeurd, en het resultaat van die keuring was zo-zo. Daar zijn nog wat vergaderingen aan voorafgegaan, hoor, voordat we hem konden laten doorgaan. En de tegenstanders hebben toch wel gelijk gekregen, nietwaar. Meneer zit rustig thuis zijn krantje te lezen en iedereen maar zeggen: hij kan geen regie voeren. Daar hebben wij van de RGD veel mee te stellen. Of neem die teen van hem, een paar jaar geleden. Dat gaf ook zo’n heisa binnen de RGD, moesten we allerlei verhalen laten uitlekken over de verschrikkelijke gevolgen die die teen zou kunnen hebben en zo. We hebben hem ook duidelijk gezegd: dat was één keer, maar nooit weer!
We hebben ons gisteren ook ernstige zorgen gemaakt over mevrouw Gerda Verburg. Onze mensen waren er gelukkig snel bij in het ziekenhuis, om haar te ondervragen over haar bewegingen vóór dat kamerdebat. Die vragen gingen voornamelijk over het restaurang dat ze bezocht had. Bleek dat ze in Yerseke had gezeten.
U moet weten dat onze bewindslieden allemaal een RGD-lijstje op zak hebben van goede, minder goede en slechte restaurangs. Bleek dat mevrouw Verburg dat lijstje helemaal niet in haar tasje had zitten, ze was gewoon in Yerseke naar een restaurang gegaan en daar had ze mosselen zitten eten. Mosselen.
‘Weet u wel aan welke risico’s u het schip der staat heeft blootgesteld?’ vroegen wij. Mosselen staan número één op de lijst van riskante gerechten.
Ja, dat wist zij wel, maar ze had zo’n honger gehad en ze reed daar toevallig langs. Stop hier maar, zegt ze tegen haar chauffeur, zet je auto maar hier langs de kant, dan ga ik even wat eten in dat restaurankje.
Helemaal vervreemd van de eigenlijke wereld, hè, zo’n mevrouw Verburg. Ze moet toch weten welk restaurang ze wel, en welk restaurang ze niet mag bezoeken. Dat ten eerste. En ten tweede had ze desnoods frites met appelmoes kunnen nemen, maar mosselen! Er hoeft maar één verkeerde mossel tussen te zitten, en er hééft minstens één verkeerde mossel tussen gezeten!
We hebben nog overwogen de doktoren te vragen haar maag om te keren, maar dat hebben we toch maar niet gedaan. Te pijnlijk. Doe er maar een Rennie in, zeiden we. Maar vanochtend hebben we met alle hoofden van dienst van de RGD besloten dat dit niet meer mag voorkomen. We hebben een lijstje gemaakt van de verschillende gerechten die de dames en heren wel, en de gerechten die ze niet mogen nemen. Dat lijstje ligt maandagochtend op hun bureau, en dat lijstje moeten ze uit het hoofd leren. Wij gaan maandagmiddag alle ministeries langs om ze te overhoren. Want dit kan zo niet langer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten