zondag 8 januari 2012

298. Je maakt dat doek

Achter H & H zitten Harm en Henk Pontinga, schilders te Dirkswoud. Aan de Noordervaart staat hun ‘werkpaleis’. Dat klinkt een beetje als ‘werkplaats’ in het Dirkswoudse dialect, ze wilden het geen atelier noemen. De broers doen hun werk al sinds 1977, ook naar volle tevredenheid van de Dirkswoudenaren die hun diensten inkopen. Hun laatste openbare werk was bijvoorbeeld het dak van de varkensschuur van boer Haarms, waar in zeer grote letters God stierf! is aangebracht, hetgeen niet naar tevredenheid van de lezers van het Reformatorisch Dagblad was. ‘Laat ze zelf dan maar iets anders op hun dak schrijven,’ reageert de nuchtere Haarms.
H & H doen al uw schilderwerk, en u begrijpt nu meteen waarom Dirkswoud er zo vrolijk en fris uitziet. H & H werken tegen zeer concurrerende prijzen, en sinds kort zandstralen ze ook uw dak of uw gevel. Zoals het platte dak van een bungalow aan de Oosterzij, dat ze hebben schoongemaakt en vervolgens hebben beschilderd met een hand waarvan de middelvinger is opgestoken, met ernaast het woord Gajes!
Harm zegt over de kunstwerken: ‘Je zou het house art kunnen noemen, ik noem het liever: living art. Onze stijl? Tja, dat weet ik niet zo goed. Als de mensen een jong grijs katje of een hondepuppy op hun dak of hun gevel geschilderd willen hebben, dan doen we dat. We krabben de kozijnen af, we beschilderen ze en we vragen: wilt u ook niet een schilderij op uw gevel? En wat voor schilderij dan? De meeste mensen willen wel een schilderij, en zo is Dirkswoud de afgelopen 25 jaar beschilderd. Henk doet altijd het grove schilderwerk, ik doe de verfijning, daar komt het op neer. En zo hebben we als schildersduo een redelijke boterham. Nooit een BKR of een andere subsidie nodig gehad. Nee, reclame doen we niet, daar zijn andere bedrijven voor. Zo wou Restaurant Tervliet een schilderij op zijn voorgevel hebben met de tekst Heerlijk eten! erin. Toen heb ik gezegd: dat doen we niet, maar we doen bijvoorbeeld wel Lekker nassen! Maar dat was te ordinair, volgens meneer Tervliet. We zitten hoofdzakelijk in het burgerwerk, we doen niet zoveel bedrijven. Met bedrijven heb je altijd gekloot en gezanik, want ze denken vaak: die jongens doen dat bijna gratis. Dan kan het ook niet veel waard zijn. Nou ja, bijna gratis... We rekenen de gewone strekkende meterprijs en daar doen we dan iets langer over dan een gewone huisschilder. Maar ik moet weer verder: nog even een Mondriaantje op een huis aan de Zuidervaart maken. Tabé!’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten