dinsdag 8 mei 2012

365. Die plicht en die methode

Er rommelt iets onder de rechtse mensen in Nederland. Boer Koekoek heeft het niet gered, de NVU van meneer Kusters redt het nooit, Janmaat was al vanaf het begin een mislukking, Pim Fortuyn werd neergeschoten, zijn LPF ging donderend tenonder, Rita was ook zo weer weg en Wilders? Zo lang hij blijft zitten (en hij zit er al heel lang, zo’n 14 jaar...) zal hij nog wel wat stemmen krijgen, maar veel haalt het niet uit. En ook buiten het parlement is het niks met de rechtsen: Amsterdam Post zit al te bedelen, die meneer Smolders (die chauffeur van Fortuyn, weet u nog wel) wil nu dat ‘geschokte en bezorgde burgers van Nederland’ zijn petitie tekenen om Volkert van der Graaf geen strafvermindering te geven, omdat Volkert nooit spijt heeft betuigd. Vraag aan meneer Smolders: wat als Volkert wél spijt had betuigd? En hoe had hij die spijt dan moeten betuigen?
Er rommelt iets onder de rechtse mensen in Nederland. Ze hebben een opvolger nodig van Wilders. Pardon, Fortuyn. Pardon, Mussert. Of noem eens een andere rechtse rakker. Het zal niet eenvoudig worden, want Wilders lijkt het nu definitief te hebben verknald: zulk rechts is nu eenmaal onbetrouwbaar. Dat wisten ze nog niet bij het CDA en bij de VVD, maar dat weten ze nu ook daar.
Nog even terug naar Volkert van de Graaf. Die had voor zijn moord 18 jaar gekregen. Dat leek en lijkt mij ruimschoots voldoende. Je kunt dan strafvermindering krijgen en dan zou hij, dacht ik, over twee jaar vrij komen. Want hij heeft zich keurig gedragen in de gevangenis etc.
Vraag: waarom moet Volkert géén strafvermindering krijgen terwijl een willekeurige andere moordenaar die strafvermindering wél krijgt? Hij heeft toch bepaald geen extra-sadistische moord gepleegd.
Een ander – ik vind: stuitend – geval is de levenslange gevangenisstraf van Mohammed Bouyeri, die Theo van Gogh heeft omgelegd. Ik vind dat Mohammed ook bijvoorbeeld 18 jaar had moeten krijgen, ook met kans op strafvermindering, en ik weet wel zeker dat Theo het daar graag mee eens zou zijn geweest.
Maar er rommelt iets onder de rechtse mensen in Nederland. Sommigen hebben zelfs gezegd dat ze de motivatie van dat Noorse bloedbad van Breivik in orde vonden. Dat bloedbad zelf werd natuurlijk afgekeurd. Jaja, denk ik dan.
Overigens moet die Breivik levenslang worden opgesloten in een psychiatrische inrichting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten