dinsdag 22 mei 2012

371. De feiten

- Welke feiten wilt u horen: de plezierige feiten? De vanzelfsprekende? Of wilt u de feiten horen die ertoe doen?
- De feiten die ertoe doen, alstublieft.
- U heeft de juiste keuze gemaakt. De feiten die ertoe doen luiden als volgt. Eén. Uw partij, die vroeger een der machtigste was, is dat nu niet meer. Uw zetelaantal is wederom gehalveerd. Twee. Die teruggang is begonnen met het samengaan, in 1975 of daaromtrent, van u en de mannenbroeders. Drie: wat nu? Verbreek die samensmelting en word weer die ene grote volkspartij waar het katholieke volksdeel op kan stemmen.
- Het... kwattolieke... volksdeel...? Waar is dat dan?
- Dat was mijn vierde punt. Dat volksdeel bestaat helemaal niet meer. Maar dat hoeft je er niet van te weerhouden hun stemmen te verwerven. Punten: tegen abortus, tegen euthanasie, tegen allerhande buitenlands gedoe. Vóór inpoldering her en der. Je zegt bijvoorbeeld: het Markermeer moet ook eindelijk ingepolderd worden, voor onze voedselveiligheid. Dat is de heilige plicht van onze partij. Gebruik alsjeblieft niet langer dat rentmeesterschap, want dat snappen de mensen niet. Vóór de veeteelt, dat is ook van belang en wordt ook ingezien door de stadsmensen, want die willen ook hun runderreepjes zo snel mogelijk in de pan hebben.
- Uiteraard.
- U bent snel van begrip. Vijf. Bezet het midden, maar wees eigenlijk zo rechts als u maar kunt zijn. Is dat ook duidelijk?
- Dat is duidelijk, ja, want zo zijn we groot geworden, nietwaar?
- Mooi. Zes. Bedenk een tune.
- Een tjoen?
- Ja. Nodig een soort Gerrit den Braber uit om een aansprekende tune te schrijven en laat die tune voortaan bij al je partijbijeenkomsten spelen. Uiterst belangrijk. Laat die tune ook spelen bij zakloopwedstrijden, kermissen, organiseer weer wedstrijden tussen bakkerskarren of slagersfietsen. Dát zal het doen! U wilde de feiten horen. Dit zijn ze.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten