zondag 7 maart 2010

218. Daar mag u naar raden

Of, en hoeveel keer ’s weeks, wij elkaar verliefd aankijken en actie ondernemen — kijk, wij zijn eerlijk en zullen u eerlijk alles zeggen. Maar zo eerlijk zullen wij niet zijn, wij zijn allebei van de gestampte pot-generatie, moet u weten.
Een van mijn vrienden op Facebook (vriendschap erodeert op het internet, er zijn maar een paar mensen die op mijn vriendschap kunnen rekenen: Wouter, Max, Berend en Rigo. Op Twitter zijn ze zuiverder: daar noemen ze het volgers) een van mijn vrienden op Facebook is een Belgische zangeres met een dijk van een stem, Flos van Drenthe. Een mooie vrouw is het, die van zichzelf zegt: ik heb een hart van goud en een dirty mind. Toen ik haar voor het eerst ontmoette (voor dat ontmoeten geldt hetzelfde als voor die vriendschap), zei ik haar: dat hart van goud wil ik best aannemen, maar waarom zet je die dirty mind er nu bij? Ze antwoordde: ach, dat kan best in België, doe daar maar niet zo preuts over.
Ik preuts? Zo heb ik nooit over mezelf gedacht, ik houd zeer van het behaarde speelgoed, om Rudy Kousbroek eens te citeren. Ik heb nog nooit deels of geheel onthaard speelgoed in het echt gezien, dat is waar, en ik zit daar ook niet op te wachten. U kunt uw broek dus aanhouden, dames.
Ik zal nooit een zin schrijven zoals: ‘Toen ik Antonia voor de zoveelste keer doggy-style pakte, wilde ze dat ik een vinger nat maakte en hem voorzichtig in haar kontje stak.’ Maar preuts? Ik? Alleen maar omdat het materiaal me niet bevalt als schrijfstof? Ik schrijf veel liever iets als dit: ‘Het hoogtepunt van de barok vond plaats in de maand mei van het jaar 1981, toen de heer Gould voor de tweede en laatste maal de Goldberg Variaties opnam.’
Het kan ook in april zijn geweest, maar verder is het allemaal zuivere, ware informatie. Daar bent u naar op zoek en die zal ik u blijven geven, ook in Het Huis der Gekreukten. Beloofd.

7 opmerkingen:

 1. ’s weeks vind ik ook erg goed. ik heb het nu al drie keer uitgesproken:'s weeks - geweldig.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "Het hoogtepunt van de barok vond plaats in de maand mei van het jaar 1981, toen de heer Gould voor de tweede en laatste maal de Goldberg Variaties opnam."

  Je kan beweren wat je wil, maar na die zin met die vinger en dat kontje (overigens, leuk is dat: die zin toch schrijven bij wijze van voorbeeld van wat je nooit zou schrijven) klinkt ook deze zin ronduit smerig.

  De Vieze Man van Koot zou er wel raad mee weten. "Ooh? Goldberg Variaties? Wordt u daar opgewonden van of zo? Ja hè? Daar wordt u opgewonden van, is het niet, meneer Hoogeboom? Ik zie het wel hoor, die tent in uw broek. Bah, meneer Hoogeboom, wat een vies mannetje bent u. Met uw hoogtepunten van de barok. Bah!"

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je bent de eerste die het opmerkt, Max! En uk hep ut ech nie zo bedoel!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zeiden ook Lubbers en Clinton en al die andere die u op dit soort perverse paden zijn voorgegaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat nou Lubbers en Clinton! Die zijn toch vrijgesproken?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik wil, na al deze smeerpijperij, gewoon even for the record, opmerken dat ik de genoemde opname van de Goldbergvariaties van Glenn Gould als een van de mooiste muziekopnames aller tijden beschouw, maar ik moet daar meteen bij zeggen dat ik Goulds versie van 39 minuten uit 1959(?), nog nooit gehoord heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dag Wouter,
  De eerste opname was uit 1955, ik heb daar op internet nooit een integrale opname van gehoord. Wel allerlei korte stukjes. Er is wel een nagenoeg integrale opname, op Google Videos, van Gould’s Goldberg-opnames van 1981. Die laatste opname is vele malen beter dan die van 1955.

  BeantwoordenVerwijderen