woensdag 17 maart 2010

228. Ruimte voor ander stadsnieuws

Zoals bekend is het landelijke Dirkswoud van 1174-77 een stad geweest. Het gemeentehuis wordt nog steeds het stadhuis genoemd. Als de Dirkswoudenaren gaan winkelen in hun dorp, noemen ze dat ‘statten’. De Dirkswoudenaren zijn een trots volkje, dat prat gaat op die drie jaren stadsrechten, ook al is het bijna een millennium geleden.
Wethouder Broeksma is nu, samen met veertig enthousiaste Dirkswoudenaren, naar Den Haag getogen om op het Ministerie van Binnenlandse Zaken te ijveren voor hernieuwde stadsrechten. Het is niet het handigste moment, want het kabinet is demissionair, en wie weet is het een discutabel onderwerp in de Tweede Kamer. Broeksma zal minister Hirsch Ballin zeggen: Bronkhorst en Sloten zijn ook steden in Nederland, waarom wij dan niet, Ernst? Dirkswoud is groter dan die twee bij elkaar, kijk maar in je atlas.
En inderdaad, met een vergrootglas zijn Sloten en Bronkhorst nog wel te onderscheiden, maar Dirkswoud is met het blote oog al te zien.
Vanavond zullen we het horen van Broeksma, als hij terugkomt. Hij zal het bekend maken in zaal Viereling, Noordvaart 302. Er wordt een avond georganiseerd met muziek (het combo De Gruizige Jongens) en dans.
Er is even telefoon.
- Ja? Met Hoogeboom.
- Broeksma hier. Ik heb met Hirsch Ballin gesproken...
- En? Wat zei hij?
- ... We zijn een stad, jongen!!!
- Dat is mooi, Broeksma! Geweldig gefeliciteerd! Ik zal het doorgeven.

2 opmerkingen:

  1. Nou, gefilliciteerd dan he! Het is een meesterlijke zet om JUIST NU daarmee naar Den Haag te gaan. De zaak is demissionair, ook de halve 2e Kamer komt niet terug, goede kans dat HB dacht: Ach, wat kan het mij ook bommen, bij de verkiezingen gaat het toch om de hoofddoekjes. De crisis en Dirkswoude daar heeft niemand het over, dus gewoon doen, die stadsrechten. Zaak is wel, het dit keer langer vol te houden dan 3 jaar.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Meneer Broeksma is heel slim geweest, ja. Dirkswoudse slimheid, waardoor we vanavond een feestje kunnen vieren!

    BeantwoordenVerwijderen