De mensen vragen mij wel eens, want de mensen vragen mij nooit iets, maar als ze mij iets vragen, dan weet ik: geef nuttige, zakelijke informatie en gebruik korte, christelijke termen. De mensen vragen mij wel eens: hoe zit dat nu met dat Dirkswoud van jou?
Over Dirkswoud kan men veel vertellen. Waar ligt Dirkswoud? Welnu. Als men in de atlas of op de Wegenkaart van Nederland een gelijkzijdige driehoek trekt met op de hoeken Alkmaar, Schagen en Hoorn, en men trekt lijnen — u denkt misschien: dat kan toch veel korter. Dat kan niet korter — en men trekt lijnen vanuit het midden der zijden naar de tegenovergelegen hoeken, dan ligt Dirkswoud op het punt waar die drie lijnen elkaar snijden: precies in het centrum van voornoemde driehoek dus.
Het openbare leven te Dirkswoud speelt zich af op de Noordvaart. Daar wonen ook alle Dirkswoudenaren, daar zijn de uitgaansgelegenheden, de winkels, de kapper, noemt u maar op. Is er ook een Zuidvaart? Die is er niet meer. In het jaar 1174 kreeg Dirkswoud (toen veel groter dan het nu is) stadsrechten van graaf Tjeerd II van Hoorn. Toen Tjeerd in 1177 overleed, werden Dirkswoud haar stadsrechten weer ontnomen. De oorlogen die daarop volgden, maar laat ons overstappen op het vredige heden.
Hoe spreekt de Dirkswoudenaar? De Dirkswoudenaar spreekt betrekkelijk verstaanbaar Nederlands, met een Westfriese inslag. Ongeveer zo.
Het grondgebied van Dirkswoud (vroeger: Dirxwout) beslaat 16,24 vierkante kilometer. Dirkswoud is een zustergemeente van Echternach, Münchenerkleinsiedeln en Praag (Praha).
donderdag 21 januari 2010
174. Het landelijke Dirkswoud
Labels:
Alkmaar,
Dirkswoud,
Hoorn,
Schagen,
Tjeerd II,
Westfries dialect,
zustergemeente
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Een vraag die ik in Uw nuttige en informatieve blog helaas nog niet beantwoord zie, is de volgende: naar welke Dirk is het woud vernoemd? I, II, III, IV, V of VI? VII was er nog niet, toentertijd. Of zit het nog anders? Vragen, vragen. Ik kan haast niet wachten tot het antwoord. Maar ik moet wel.
BeantwoordenVerwijderenIk heb het eens nagezocht in de gemeentelijke archieven. Het blijkt te gaan om ‘Dirk Vouda’ (wij zouden nu zeggen: Dirk Wouda). Het is dus niet zo dat er vroeger veel bomen stonden rondom Dirxwout. Er hebben enige iepen gestaan, die echter geruimd zijn wegens de iepziekte.
BeantwoordenVerwijderenIk heb trouwens je blog in mijn reader staan. Leuk blog! Alleen, hoe kun je Tolstoj nu langdradig vinden!
BeantwoordenVerwijderenAh! Gevalletje amateur etymologie van mijn kant, dus. dank! Tolstoj: Ik heb het daar zelf ook nog wat moeilijk mee (duur boek, van mijn schoonvader gekregen, stond op de verlanglijst, enz enz). Ik heb het boek 2 keer aangevat, en ik ben verslagen. Aan de omvang 'an sich' ligt het niet, het zijn toch die lange beschrijvingen van het wel en wee van de Russische adel, die mij kennelijk niet vermogen te boeien. Dode zielen of Oblomov daarentegen had ik destijds fluks uit. Misschien ben ik toe aan Heleen van Royen of Kluun.
BeantwoordenVerwijderenDat begrijp ik. Dan kun je ook Toergenjev gaan lezen, mijn favoriet uit die prachtige 19e eeuw. Kluun en Van Rooyen vind ik, ongelezen, de slechtste schrijvers uit ons taalgebied.
BeantwoordenVerwijderenJe begrijpt (neem ik aan) dat ik dat gezonde vooroordeel met je gemeen heb.
BeantwoordenVerwijderenDat begreep ik, ja. De beste schrijver? Dat kan er maar één zijn: Gerard Reve’s broer Karel!
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenDe Geleerde Broer? Daar zou ik dan eerst nog wat meer van moeten lezen. En er ligt al zoveel naast het bed. Maar hij komt zeker ver: http://foxxblok.blogspot.com/2007/12/wat-wij-nodig-hebben-is-weer-een-karel.html , http://foxxblok.blogspot.com/2007/12/wat-wij-nodig-hebben-is-weer-een-karel_30.html en http://foxxblok.blogspot.com/2009/11/wat-wij-nodig-hebben-is-weer-een-karel.html
BeantwoordenVerwijderenOnlangs heb ik een en ander nog eens precies nagemeten, en ik kom toch weer bij Gerard uit: http://foxxblok.blogspot.com/2010/01/de-helaasheid-der-dingen.html
Je kunt meer lezen van de Geleerde Broer, want Van Oorschot geeft nu zijn Verzameld Werk uit. De delen 1, 2 en 3 zijn al verschenen, in februari verschijnt deel 4 en er zullen dan nog 3 delen verschijnen. Hier vind je meer over Karel: http://www.karelvanhetreve.nl/index.php.
BeantwoordenVerwijderenDeel 4 van het Verzameld Werk van KvhR komt pas in de zomer, dus niet in februari, las ik.
BeantwoordenVerwijderenJeroen Brouwers heeft 'De Geschiedenis van de Russische literatuur' (Karel van het Reve) 'ns ernstig tegen het licht gehouden. Dit, om 'ns te kijken hoe geniaal die stijl van Karel nou eigenlijk was. Er bleef weinig van over, geen spaan.
BeantwoordenVerwijderenEn dat is best lastig voor een fan van beide schrijvers.
Je moet Jeroen Brouwers ook helemaal niet lezen, joh! Geniet ten volle van KvhR en laat JB links liggen. Ik weet nog dat in de jaren tachtig JB een boek schreef over een Indonesisch kamp tijdens W.O. II. Daarin beschreef hij allerlei wandaden van de Jappen, die in werkelijkheid nimmer hadden plaatsgevonden. Dat is zíjn stijl.
BeantwoordenVerwijderenKvhR’s stijl is: eventjes iets vertellen over een Russisch dichter uit ca. 1780, hem kalmpjes bewieroken en het stukje eindigen met: ‘Zijn gedichten zijn slecht.’
Die stijl is uiteraard veel beter.
Jeroen Brouwers niet lezen? Ai, dat advies komt te laat. Om het nog erger te maken, er is hier zelfs een plankje met daarop een groot gedeelte van 's mans oeuvre. Tweedehands allemaal, maar toch. Het essay wat ik bedoelde, ik heb het even opgezocht, is te vinden in Het Vliegenboek,(Arbeiderspers, 1991) blz. 201 t/m 228, en het is, sorry, echt heel onderhoudend en met plezier geschreven. En zo leest het dus ook. Spring over je vooroordeel heen,doe jezelf een plezier en lees die bladzijdes.
BeantwoordenVerwijderenMaar ja, het blijven allemaal (Brouwers, Reve, Kousbroek etc.) Nederlandse schrijvers. En Nederland heeft nogal een reputatie van het heel-gauw-vergeten-van-een-schrijver-na-zijn-dood.
Maar het blijft onbegrijpelijk dat Foxx Oorlog & Vrede niet uit kan krijgen.
Ik ga dat Vliegenboek zeker zien te krijgen, want het is altijd leuk om iets negatiefs te lezen over mensen die je bewondert.
BeantwoordenVerwijderen