zondag 31 januari 2010

183. Dat kristalliseert zich wel uit

Scunthorpe United heeft weer gewonnen het afgelopen weekend! Always a nice surprise. Ze wonnen van het sterke (denk aan FC Groningen) Sheffield United.
De naam van de stad Scunthorpe (North Lincolnshire, Engeland) komt al in het Domesday Book (1086) voor als Escumetorp. Ze hadden de naam beter op Scumthorpe kunnen houden, omdat diverse internet obscenity filters de naam van de stad niet accepteren wegens de substring cunt. Het staat bekend als het Scunthorpe problem.
In 1981 veroorzaakte Spike Milligan een probleem met zijn boek Indefinite Articles and Scunthorpe. Hij antwoordde enkele boze Scunthorpianen: ‘We should like the people of Scunthorpe to know that the references to Scunthorpe are nothing personal. It is a joke, as is Scunthorpe.’
Meer weet ik niet van Scunthorpe. Ja, ik weet nog dat Kevin Keagan en Ray Clemence in het begin van hun carrières bij Scunthorpe United gespeeld hebben. Dat was in de jaren zestig, in de tijd toen Scunthorpe naarstig op zoek ging naar een Nederlandse zustergemeente. Ze hadden al Clamart (Frankrijk)en Lüneburg (Duitsland), nu wilden ze ook Dirkswoud ‘inlijven’.
De Dirkswoudse wethouder Leo van der Weij ging eens kijken in Scunthorpe en kwam terug met de opmerking: ‘Veel ijzer en staal, men werkt hard. Daar gaat niets van af. Ze hebben ook aardige pubs. Maar van de beroemde Engelse humor heb ik niets kunnen ontdekken. Niet doen dus.’
Zo komt het dat Scunthorpe niet een zustergemeente van Dirkswoud is geworden.
Ik weet niet hoe het tegenwoordige gemeentebestuur van Dirkswoud zou reageren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten