donderdag 21 januari 2010

173. Ik wist niet van zijn bestaan

Ik kreeg vanochtend een mail van Henk Parlaar, wonende aan de Noordvaart 6a in het landelijke Dirkswoud. Noordvaart 6a, dat weet ik, dat is een oud zomerhuisje. Maar van Henk Parlaar had ik nog nooit gehoord. Die mail luidt aldus:
‘Geachte Heer Hoogeboom!
U heeft al zo vaak en in zulke gunstige termen geschreven over ons fraaie Dirkswoud, wij zijn u allemaal zeer dankbaar. Ik kom meteen op het punt waarover ik het wil hebben. U weet misschien dat wij in Dirkswoud een sterke band hebben met Praag en omgeving. Sommigen zeggen zelfs Praha. Nu zou het zo aardig zijn als wij een folder maakten met daarin een route touristique die de Tsjechen op een aangename wijze door ons dorp voert. Kunt u ons daarbij helpen?
(w.g.) Henk Parlaar.’
Ik heb eens nagedacht over dit eigenaardige verzoek en ik heb de heer Parlaar teruggeschreven:
‘Beste Henk,
Ik kan u daarbij zeker helpen! U moet allereerst in gedachten houden dat de Tsjechen de grootste bierdrinkers van de wereld zijn. Dus uw route zou kunnen beginnen bij café De Smet aan de Noordvaart 4 (u wellicht zeer bekend) en zou kunnen eindigen bij café-biljart De Einder, Noordvaart 311.
Legt u mevrouw De Smet en de heer Kees van der Balen maar uit dat er Tsjechen komen, maar dat ze gewoon Duits kunnen spreken, want Tsjechen spreken allemaal een vlot Duits, dat verder gaat dan ‘Vier Bier!’ Zegt u ze ook dat ze een schaal met klobása (Tsjechische worstjes) moeten hebben klaarstaan, want alleen op bier zullen ze de afstand van nummer 4 tot nummer 311 niet kunnen halen.
Tsjechen houden niet van koeien, tulpen, kaas, windmolens en ook aan klederdrachten hebben ze, geheel terecht, een grote hekel. Houdt u deze zaken dus verre van de Tsjech!
Met vriendelijke groet,
Ben Hoogeboom.’

2 opmerkingen:

  1. Mag ik, ook al ben geen inwoner van Dirkswoud, mij aanbieden de Tsjechen te geleiden?
    Het beschreven stukje cultuurgoed kan ik wel overdragen.
    En ik en zeer bedreven in het vermijden van koeien, tulpen, kaas en klederdracht!)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe gaat het maken van een dagelijks stukje. Dat gaat zo. De titel heb je al gevonden in je vorige stukje en dan begin je na te denken. Als je het echt niet meer weet, ga je naar Dirkswoud, een plaatsnaam die ik in 1980 of daaromtrent verzonnen heb en waar ik graag allerlei bloody nonsense laat plaatsvinden.

    BeantwoordenVerwijderen