maandag 25 januari 2010

177. Dirkswoud als bolwerk van kunst en cultuur

‘Het woord is aan onze wethouder van cultuur, Gerard Bertels!’
‘Dank u wel. Karol Oldrischek, vítejte, welkom! Welkom ook aan alle aanwezigen uit onze zustergemeente Praag en aan allen die op deze expositie zijn afgekomen. Dank u hartelijk voor uw grote opkomst.
Wij moeten allen Pragenaars worden! At’zije Praha! Leve Praag! Praag is een stad waar men zich gemakkelijk kan verliezen, er is zoveel moois te zien. Het Wenceslausplein, het Joodse kerkhof, de Burcht met daarin de Sint-Vituskathedraal, de Karelsbrug, het straatje waar het huis van Franz Kafka nog staat.
Wat is onze gemeente daarbij vergeleken toch een klein en onaanzienlijk vlekje. Al hebben wij ook het huisje bewaard waarin de oude schrijfster Tonia van Leida heeft gewerkt, maar die is natuurlijk iets minder beroemd dan de schrijver van de regel ‘Iemand moest Josef K. belasterd hebben, want zonder dat hij iets kwaads gedaan had, werd hij op een ochtend gearresteerd’.
Wij hopen dat u een goede reis heeft gehad, Karol, en wij weten zeker dat uw tekeningen, hier tentoongesteld in Galerie De Oven, zullen worden verkocht. Deze tekening, van een slangenkuil waaruit een mens ontsnapt, is in elk geval al aangekocht door het gemeentebestuur van Dirkswoud. Hij lijkt me uitstekend te passen bij deze gemeente, en hij zal komen te hangen in de kamer van de Burgemeester!
Karol Oldrischek! Praag is een grote stad! U bent een groot kunstenaar uit die stad. Wij hopen toch dat u zich in onze kleine gemeente zult thuisvoelen! Ik heb gezegd!’

5 opmerkingen:

 1. Was in Dirkswoud niet ooit de legende van de Golem ontstaan?

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoe ben je op die eigenaardige gedachtensprong gekomen?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik heb mij laten vertellen dat de legende van Golem niet, zoals over het algemeen wordt aangenomen, in Praag maar in de (uiterst kleine) joodse gemeenschap van zustergemeente Dirkswoud z'n oorsprong heeft gevonden. Het kan zijn dat ik er naast zit. Mijn kennis van Dirkswoud is niet zo groot. Maar je hoort wel eens wat.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat wist ik nooit, dat die lengende in Praag is geboren, joh! Maar goed, wij zijn maar een kleine zustergemeente van Praag, in het evenzeer kleine Noord-Holland, waar legendes niet worden geboren. Behalve toen Laetitia Carmen (ps. van Lita van den Akker) in 1932 te Wognum uitriep: ‘Hier zal nog eens een groot man wonen!’

  BeantwoordenVerwijderen