maandag 18 januari 2010

169. Plotselinge, ochtendlijke actie

Ik heb altijd gedacht: 140 tekens, daar kun je niets in zeggen. Dus Twitter is niets voor mij. Ik ben bekeerd, door Max Molovich. Hij zei me, een paar maanden geleden, dat hij heel aardig kon babbelen met een hoop mensen, en ook dat hij die mensen naar zijn blog toe kon brengen. Reclame!, schreeuwde hij me toe.
Ik heb daar nog een paar maanden over nagedacht. Rustig nagedacht. Ik heb kalm en weloverwogen de dingen besloten.
Maar gisterochtend was het opeens raak! Ik zette een account op bij Twitter, en dankzij Max had ik meteen ook zogeheten ‘volgers’. Ik was al blij dat het geen ‘vrienden’ werden genoemd, want daar ben ik tamelijk allergisch voor.
Eén van die volgers is Mireille Kooistra, die ik overigens niet ken, maar die gisteravond een interessante tweet de wereld in zond van Carl Sagan (1934-1996): "An agnostic is somebody who doesn't believe in something until there is evidence for it, so I'm agnostic."
Ik ben het daar hartgrondig mee eens. Meten is weten, luidt mijn adagium. Je kunt beter de wiskundemeisjes geloven dan bijvoorbeeld Pat Robertson, die nu de duivel van belangen met Haïti beschuldigt, en die in 1980 nog voorspelde dat de wereld in 1982 zou ondergaan. Wat de wereld, zoals u zich nog wel weet te herinneren, niet gedaan heeft.
Ik ben overigens geen agnost, ik ben een antitheïst. Een anti-godsdienstig mens. Ik ben tégen God (voor zover je tegen een niet bestaand schepsel zou kunnen zijn) en tégen goddelijk geïnspireerde lieden. Ik laat zulke lieden (Jehova’s Getuigen bijvoorbeeld) graag binnen, en ik praat met ze. Het heeft natuurlijk geen nut, maar toch. Je slaat ze om de oren met de boeken die je hebt staan, niet?
Mireille is ook een republikeinse, en dat bevalt me ook. Ik ben tegen de Oranjes. Weg ermee!

3 opmerkingen:

 1. Goed zo. Een zekere trots maakt zich van mij meester. Maar je moet wel oppassen, voor je het weet ben je niet meer achter dat musje weg te slaan.

  Als je nog wat basistips wilt, kun je hier terecht:

  http://www.jeroenmirck.nl/how-to-twitter

  Ga in ieder geval veel interessante mensen volgen (die vind je door bij mensen die je interessant vindt te kijken welke mensen zij volgen) en reageer op ze. Wellicht dat ze jou dan ook gaan volgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En wat doet en agnost met de zaken/verschijnselen/procesjes/fenomenen/gevoel-ens etc die niet te meten zijn? Je kunt ook zeggen: alles wat je kunt bedenken, dat bestaat.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. De vier eerste dingen die je noemt, kun je zien, dus ook meten. Met die gevoelens zoals angst, verliefdheid etc. ligt het iets anders.
  Maar die gevoelens hebben niets met het antitheïsme uit te staan.
  Wij zeggen, heel redelijk, eenvoudig: Als God almachtig is, en hij staat toch zo’n toestand als op Haïti toe, dan is Hij een barbaar.

  BeantwoordenVerwijderen