vrijdag 12 maart 2010

223. Als Jaap ermee stopt

Wij, van Schaakvereniging Pat Mat uit Dirkswoud, zitten ermee in onze maag. Wij hebben een lid, Jaap Durgerdam, die aan het eind van de competitie steevast op de laatste plaats staat. Hoe komt dat? Doordat hij betrekkelijk dom speelt. Met wit speelt hij onveranderlijk de MacLeod Aanval (1. e4, e5 2. c3) en dat weten al zijn tegenstanders. Met zwart speelt hij de Lopez-variant van de Philidor Opening (1. e4, e5 2. Pf3, d6 3. Lc4, f5) en dat weten ook al zijn tegenstanders. Dus hij verliest bijna al zijn partijen, al negentien jaar lang.
Ook al negentien jaar lang verschaft Jaap de vereniging de gelden die nodig zijn om de huur van een zaal te bekostigen, week in week uit, bij Zalencentrum Verbiest, Noordvaart 133.
Wij kunnen Jaap dus niet missen. Maar Jaap begint nu tekenen van onrust en chagrijn te vertonen, en dat is ook logisch: hij wint nooit een partij. Hij eindigt de competitie steeds onderaan. Is daar iets aan te doen? Jawel.
Ik heb alle leden, behalve Jaap, een uitnodiging doen toekomen voor een avondje overleg in café De Oever, Noordvaart 179. Ik zal de leden een eenvoudig systeem van competitievervalsing voorleggen, waardoor Jaap aan het einde van de competitie ongeveer in het midden zal komen te staan, zodat hij het idee heeft dat hij meedoet.
Hoe doen we dat? We hebben een kleine dertig leden, die in een competitiejaar allemaal één keer tegen Jaap spelen. We spreken van tevoren af wat je gaat doen tegen Jaap: winnen, verliezen of remise maken. En wat je de volgende week tegen een andere tegenstander gaat doen: winnen verliezen of remise maken. Je haalt in totaal in die twee partijen allemaal één punt. It’s as simple as that.
Dan schrijf ik de stukjes in De Dirckswoudenaer, waarin ik zinnen als ‘de opmerkelijke opmars’ van Jaap gebruik, ‘de verrassende overwinning van de heer Durgerdam op voormalig kampioen Van der Graaff’, ‘het openingensysteem van de heer Durgerdam begint zijn vruchten af te werpen’ enzovoorts. Dan krijgt hij wat hem toekomt.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen