vrijdag 26 maart 2010

237. We zijn nog jong

Alice en ik zijn nog jong, dat wil zeggen, we zijn allebei sixtyish, maar erg beweeeglijk zijn we niet meer. We gaan zeer binnenkort samenwonen (hokken) in Het Huis der Gekreukten te Egmond aan Zee. Op de dag dat Alice (die naam op z’n Engels uitspreken a.u.b.) hier arriveert, zal dit blog eindigen.
‘Dat heeft ook wel lang genoeg geduurd,’ zult u uitroepen. Inderdaad. Maar dan gaan Alice en ik samen door op ons nieuwe blog, dus u bent bepaald niet van ons af!
Wat gaan we zoal doen in Het Huis der Gekreukten? Van alles, durf ik wel te voorspellen. Zo gaat Alice mij en wellicht ook u bekendmaken met sterren zoals Jim Keltner, Norah Jones en Tori Amos (ik dacht eerst dat dat een parfummerk was). Ik weet niets van de Amerikaanse moderne muziek, en ik ben te lui om die dingen op te googlen, dus daar ben ik zeer benieuwd naar. Ook gaat ze kiekjes maken, want ze bezit een fototoestel, en dat heb ikzelf nooit bezeten. Ook gaat ze gewoon door met stukjes schrijven zoals op Hadriana.
‘En u dan?’ vraagt u. Wel, ik ga ook gewoon door met dagelijks mijn stukjes maken. Ik zei al dat u niet van ons af bent. En verder komt er elke dag een stuk oude muziek tevoorschijn, uit de Bourgondische School, uit de Engelse renaissance, barokmuziek etc. Ik zal ook af en toe wel een modern stuk voor u uitzoeken, maakt u zich maar niet bezorgd.
En alles wat we horen, zien, voelen, proeven, alles wat ons kwaad maakt of juist vrolijk, komt op dat blog.
Met welk muziekstuk gaan we beginnen? Met het, naar mijn smaak, mooiste stuk van Bach, de grote meester, gespeeld door zijn beste leerling, Glenn Gould. We gaan dus groots aftrappen. ‘Welk stuk?’ vraagt u. Dat houd ik nog even voor me.

4 opmerkingen:

 1. Beste barokke Ben,

  Je maakt me nu wel erg nieuwsgierig.
  Wist je dat Glenn Gould ook zelf muziek heeft geschreven?
  Het huis der gekreukten zal weldra een oord van geneugten worden, me dunkt...
  Succes!

  Ann.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dag Ann,
  Ik weet alleen van Gould’s fuga voor vier of vijf stemmen, en o ja!, hij heeft ook nog een langer stuk geschreven. Dat heb ik nooit in zijn geheel gehoord, helaas. Even wachten totdat iemand op het idee komt om het op YouTube, Vimeo, DailyMotion of Google Videos te zetten.
  Ja, in het Huis der Gekreukten gaan we echt plezier hebben! Reken daar maar op.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat belooft een bijzondere blog te worden, met Jim Keltner en Glenn Gould....
  Ik weet dat het geen prijsvraag is, maar mijn gok zou zijn The Goldberg Variations (de versie uit 1982), gisteravond toevallig nog geluisterd.
  Veel succes en plezier ermee (na Alice' beterschap).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. @ Foxx.
  Het kan heel interessant worden, ja. Vooral moet het een plezierblog worden, voor ons om te schrijven, voor de lezer om te lezen en te beluisteren.
  Je hebt goed gegokt. De Goldberg Variaties door Glenn Gould uit 1982 worden het eerste stuk. Ik kan het zo ongeveer meeneuriën, maar elke keer weer als je ernaar luistert, word je toch weer gefrappeerd door een onverwachte overgang of een onverwachte opeenvolging van ‘rare’ noten.
  Ik zit nu stukken te herbeluisteren van Dufay, Tomkins, Byrd, Tallis. Dat is ongeveer mijn smaak.

  BeantwoordenVerwijderen