vrijdag 19 maart 2010

230. Een Amber Alert zou u onnodige moeite hebben gevonden

Ik ben nu even een CDA’er, spreken we af. Wie was de meest succesvolle CDA-minister of -staatssecretaris van de afgelopen drie jaar? Dat was Jan Kees de Jager. Dat vinden ook alle anderen: hij heeft het meeste geld opgehaald, en wel van de poenerige klootzakjes, die eerder niet aangepakt konden worden. Hij heeft er in zeer korte tijd voor gezorgd dat ze hun zakken moeten legen.
Wie was de minst succesvolle CDA-bewindspersoon? Dat wordt kiezen tussen: de staatssecretaris van defensie en de minister-president. Die van defensie, dat is wel duidelijk: die kan zijn hand niet op de knip houden.
De minister-president is al jaren een geval apart. Dat is een man die verguld een Witte Huis binnenloopt, en die mij dus een schaamtegevoel toebrengt om een Nederlander te zijn. Die ook al jaren lang niet één serieuze redenering naar voren heeft weten te brengen, niet één serieuze voorstelling van zaken.
‘Nou, maar dat geeft u toch niet helemaal goed aan.’
Dat geef ik wél helemaal goed aan, meneer Balkenende. Uw tijd is echt voorbij. De tijd van het aangeven van dingen, in plaats van gewoon het zéggen van dingen is voorbij.
We zullen u missen, dat is waar, bij de volgende verkiezingen. Uw blijde gezicht vooral. Uw heldere taal: ‘Wij komen er wel!’ of ‘Daar staan wij voor!’
Maar wáár staan wij voor, als CDA? Ik heb geen idee, en u hebt daar ook geen idee van. Het zou beter zijn als u zich terugtrok, en plaatsmaakte voor meneer De Jager. De beste persoon.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten