vrijdag 13 november 2009

103. Zo helpen wij de minister-president

We begonnen met fantastisch en fantastic. De gewone woorden, zeg maar. De woorden die Jan Peter zo graag uitspreekt. Daarvan hebben wij gezegd: mindert u dat nu eens! Als u tegenover Europese leiders staat, doet u dat nu niet!
Goed, daar heeft hij zich niet aan gehouden, en toen hebben wij een team gevormd: The Jungle heet dat team (spr. uit: Dze Dzjùngel). Want werkelijk waar, het was te erg voor woorden. Hij vertelde laatst weer een verhaaltje aan Sarkozy, un story fantastique, zei hij. Sarkozy natuurlijk hartelijk lachen, maar ja.
The Jungle gaat hem nu in rap tempo opleiden. Ik heb een man die prachtig Duits spreekt en een man die prachtig Frans spreekt en ikzelf spreek redelijk Engels. Want God o God, wat is het toch een ramp, dat Engels van hem! Hoe kan een man, die toch een universitaire opleiding genoten heeft, zo boerenkloterig Engels spreken!
Enfin. We hebben deze week en dit weekend nog om eraan te timmeren en te schaven. Jan Peter is gelukkig wat gezeglijker dan minister Luns, indertijd. Dat was ook zo’n spreker in het Engels, dat zult u zich nog wel herinneren. Heremijntijd, wat een ellende hebben we met die man meegemaakt!
Je moet eigenlijk in het Engels wonen, hè. Niet tegen Jan Peter zeggen, zulke zinnetjes, want daar maakt hij bij Gordon Browne van: You must live in the English. En dat valt niet goed daar, Gordon Browne is een Schot enzovoorts.
We hebben nu een Belg, een Luxemburger, er is een Fin of een Est bij gekomen. Het zal nog een hele klus worden voor Jan Peter.

2 opmerkingen:

  1. Browne? Soms vraag ik me trouwens wel af hoe zwaar de Engelsen tillen aan dat boerenkloterige Engels van sommige hoogwaardigheidsbekleders. Denken zij "Ach, hij/zij kan zichzelf tenminste verstaanbaar maken" of vragen zij zich ook af hoe het bestáát dat iemand in die functie en met die opleiding zulk Engels spreekt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De Engelsen zelf kunnen geen letter Duits en zeer slecht Franglais spreken. Dus ik denk niet dat ze zich zo wild zullen maken als er weer eens een hoogwaardigheidsbekleder is die hun taal smerig uitspreekt.
    Maar IK vind het een schande dat iemand met een universitaire opleiding zo slecht Engels spreekt.

    BeantwoordenVerwijderen