donderdag 26 november 2009

116. Maar wie gaat dat betalen?

Het is natuurlijk pijnlijk, dat begrijpen wij heel goed, maar het bedrag zal eenmaal opgehoest moeten worden. En dan zeggen wij: beter in heel kleine stapjes, dan in één grote klap. Dat vinden wij, en dat vindt ook de hele Kamer. Kleine stapjes, waarvoor we dan wel wat kleine tegemoetkomingen hebben. Zoals: u mag aan de achterzijde van uw woning een extra dakkapel bouwen, zo lang dat niet in tegenspraak is met et cetera. De gewone bezwaren. Dus u krijgt geen gemeentelijk ambtenaar meer enzovoorts. Behalve natuurlijk als u te ver gaat in uw bouwdrift.
Dat gezegd zijnde, stuiten we op een ander probleem. De inning. Voor de inning van deze belasting hebben we het volgende uitgedacht. Die zal geschieden door ambtenaren in fight suits, zoals dat tegenwoordig wordt genoemd. Dus kogelvrije vesten enzovoorts.
Charlie Aptroot (VVD): ‘Dus iedere jager is daarvan de dupe.’
Als u dat zo wilt stellen, ja. Iedere liefhebber die in de natuur rondloopt met een geweer, zal betalen. En zal grof moeten betalen.
Aptroot: ‘Schande! Want dan kan iedere aardbeienplukker zich wel bedreigd gaan voelen als hij, of zij, een beesje doodmaakt!’
U heeft niet goed geluisterd, meneer Aptroot, mevrouw de voorzitter. Dit wetsvoorstel gaat over dieren. Niet over beestjes. Het reikt van over katten en honden tot en met edelherten, zwijnen enzovoorts. Lijkt mij duidelijk.
Mevrouw Halsema (GroenLinks) : ‘Reikt uw voorstel ook tot de dolfijnen?’
Tot de dolfijnen reikt het nog niet, maar daar zal het in de toekomst wel toe gaan reiken. Het zeeleven is nog niet meegenomen in dit voorstel.
Mevrouw Halsema: ‘En de paling?’
Het zeeleven is nog niet meegenomen in dit voorstel.
Mevrouw Halsema: ‘Dus de palingboeren mogen zomaar hun gang blijven gaan?’
Dat zeg ik niet. Ook de palingsector krijgt controle.
Mevrouw Halsema: ‘Actieve controle?’
Actieve controle, mevrouw Halsema.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten