vrijdag 6 november 2009

96. Zo zou het gaan als ik de baas was

Een jaar of drie geleden schreef Francisco van Jole op zijn site een stukje over het grote belang van Twitter. Hij was naar, meen ik, Parijs geweest waar hij zijn vriendin zou ontmoeten. Toen twitterde hij iets en zo wisten ze precies waar ze waren. Zoiets was zijn verhaal. Ik wist toen al dat Twitter onzin was, maar ik wist het zeker na dat stukje van Francisco.
Nu is hij de redacteur van Joop, welke naam niet slaat op de voornaam van wijlen de heer Den Uyl, maar een acroniem is voor Jouw Online OpiniePagina. Kijk, zou ik eerst willen zeggen, u kent mij niet, dus u noemt mij: U. Dat gejij en gejou moet maar eens over zijn. Voorts noemen ze hun startpagina Home. Dat is ook al verkeerd, die moet je bijvoorbeeld Start noemen. Maar dit zijn kleinigheden.
Francisco noemde een paar maanden geleden al The Huffington Post als zijn grote voorbeeld. Tja. Misschien is dit in Amerika een vooruitstrevend ding, maar echt hoor, het is ook zo saai en onbeduidend. De Joop heeft ongeveer dezelfde opmaak als de Huffington Post. Ik vind dat ook niet getuigen van kracht en goede smaak.
Van de artikelen die ik deze week heb gelezen in de Joop — het wordt steeds ongemakkelijker om te zeggen, zoals ik vroeger ook nooit de Pep zei — was het artikel van Dolf Jansen verreweg het slechtste (maar ik vind nu eenmaal alles wat hij doet slecht, het kan een afwijking mijnerzijds zijn) en het artikel van Frans de Waal verreweg het beste. Maar dat artikel had ook van Richard Dawkins afkomstig kunnen zijn. Verder heb ik niets op de artikelen te zeggen: ik vond ze eenvoudigweg te saai, te slecht geschreven.
Ik heb, zoals ik gewoon ben te doen, de reacties op de artikelen niet gelezen. De artikelen zélf moeten boeien en deugen. Francisco sprak ook nog over het modereren van reacties bij Pauwman & Witteman. Dat doet hij natuurlijk goed, al had hij er wel bij kunnen zetten: Grove taal wordt hier niet gebezigd.
Als ik er de baas van zou zijn, zou ik als de sodemieter de volgende dingen ondernemen.
1. Ik zou een kolom Wetenschap invoeren, met dagelijks de nieuwste weetjes op allerlei gebieden.
2. Ik zou een kolom Columns invoeren. Er moet een schrijver te vinden zijn die elke dag zijn column schrijft. Klopt u niet bij mij aan, want ik heb het al te druk.
3. De kolommen Leven en vooral Show zou ik daarvoor laten verdwijnen.
4. Ik zou elk artikel controleren op leesbaarheid, want je moet niet van een rechts iemand te horen krijgen dat je een zuurkloterig, progressief blaadje maakt.

6 opmerkingen:

 1. Amen to that. Kunt u, nu u toch bezig bent, dat stukkie van Dolf Jansen nog even in de grond stampen? Te beschamend voor woorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het geheel met je eens, Max. Een zeer slecht stukje van Dolf Jansen, zowel opiniërend als stilistisch. Het rammelt aan alle kanten. Maar hij weet ook niet hoe hij een goed stukje moet maken.
  Maar ik vind hem een te onbelangrijk persoon, dus hoe graag ik ook even tegen hem zou willen aantrappen, ik doe het toch maar niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Fair enough. Overigens is Twitter een erg leuk medium hoor. Als je graag aanspraak hebt. Bovendien kun je er mooi reclame voor je eige maken. Elk stukje dat ik schrijf, beveel ik aan op m'n twitterpagina. Het komt wel eens voor dat iemand het een goed stukje vindt en het zijn volgers aanraadt. Zit het een beetje mee, dan ontstaat er een langzaam uitdijende olievlek, die veel goeds doet voor je lezersaantallen. Tenzij je niet op meer lezers zit te wachten natuurlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb net op je Twitterpagina gekeken en ik bedank je hartelijk voor de prachtige reclame. Ik bloos er bijna van: ‘Jezus! Max vindt me zó belangrijk!?’
  Ik zie op jouw Twitterpagina wel dat Twitter handig zou kunnen zijn, maar ik wil mijn aandacht niet teveel versnipperen. Ik wil nog eens een boek lezen, bijvoorbeeld, of op het internet rondkijken, mijn reader zit ook weer vol.
  Op aanspraak zit ik ook niet te wachten, moet ik zeggen. Alleen aanspraak van mensen die ik ken en die ik aardig vind. Meer hoef ik niet te horen. Ik bedoel (want ik druk me slecht uit) dat jij me altijd moogt schrijven!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Had je het stukkie van Jan Blokker over Joop trouwens al gelezen? (Klik op m'n naam, om de een of andere reden lukt het niet om in het reageervenster een linkje te plakken.)

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ja, dat stukje van Jan Blokker had ik vanochtend al gelezen. Ik lees hem als eerste, ’s ochtends. Jan Blokker heeft een geweldige techniek van schrijven. Hij zet zijn stukje op als tent, en er zit steeds minstens één geweldige zin in die de tent overeind houdt. Dat is deze keer: Alle journalisten weten intussen dat het Coevorden is. Een wonderschone zin.

  BeantwoordenVerwijderen