dinsdag 24 november 2009

114. Daar wisten zij wel iets op

Wie zich misdraagt, moet daar allereerst de financiële gevolgen van dragen. Als je iets steelt uit een winkel, hoef je helemaal niet de gevangenis in, maar betaal je die winkelier het (bijvoorbeeld) vijfvoudige van het gestolene terug, plus een boete die aan het rijk toekomt. Zo zou het moeten. Als je niet weet hoe je het moet betalen, word je onder financiële curatele gesteld. Dat is allemaal zo simpel als wat.
Wat als de overtreder van de wet een jongeling is van zeg vijftien jaar? Dan zijn de ouders verantwoordelijk op de eerste plaats. Ook zo simpel als wat. ‘Maar die ouders zijn zo arm’ et cetera? Financiële curatele. Streng toezicht.
In de jaren zestig was er een moord, gepleegd door een paar jongens van zestien of zeventien jaar, die een vriendje omlegden en in een put gooiden. Die jongens werden veroordeeld tot een jaar, meen ik, in elk geval was het niet meer. Die jongens zijn later nog tamelijk goed terecht gekomen. Verzekeringsbedrijf enzovoorts.
Nu is er weer zo’n geval, te Urk. Wederom kan men zich niet voorstellen dat zoiets in Urk voorkomt, maar zoiets kun je je ook niet voorstellen in Dirkswoud, geloof mij.
Wat moet je nu met die daders van 12,13 en 15 jaar doen (áls dat de daders zijn). Ik zou ten eerste de ouders van die daders aanbevelen uit Urk te verhuizen. Ten tweede zou ik níet op de VVD of PVV gaan stemmen, bij de volgende verkiezingen. Die willen zulke leuke radicale maatregelen nemen: jongens van veertien die iets misdoen, moeten volgens het volwassenenstrafrecht berecht worden.
Zo’n Teeven van de VVD, voorheen van Leefbaar Nederland (kent u die partij nog?), en dáárvoor geen lid van de advocatuur maar juist van de tégenpartij die zovele fouten heeft gemaakt in de afgelopen jaren. Teeven zegt dat hij daarvoor is.
Teeven zegt dat kinderen gestraft moeten kunnen worden. Kinderen moeten gestraft kunnen worden, ja. Maar bij voorkeur niet door een overheid, maar door hun ouders. Die mogen zulke jongens streng aanpakken.
Het zou al een boel opschieten als we een wet aannamen volgens welke het verboden zou zijn je op straat te vertonen na 21.00 uur, als je niet kunt aantonen dat je ouder bent dan 16 jaar. Boete: ach, meteen 1000 euro.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten