woensdag 17 februari 2010

200. Lichte paniek

Als een schrijver op het punt staat aan een werkstuk te beginnen, of het nu een stukje zoals dit is of bijvoorbeeld een toneelstuk of een roman, dan gaat hij altijd met graagte zitten, maar hij wordt ook altijd bevangen door een lichte paniek. Graagte: omdat hij een idee heeft, dat hij nu eens perfect zal gaan uitwerken. Paniek: omdat hij niet zeker weet of het zal lukken.
Ik kan geen roman schrijven. Wat ik wel kan: zeer korte verhaaltjes schrijven, zeer korte columns. Ik vind bijvoorbeeld de columns van Jan Blokker steeds te lang. Ik lees ze elke keer wel, maar ik zie elke keer alinea’s die eruit hadden gekund. Alinea’s met stof die de mensen al kennen. Ik lees Jan Blokker overigens graag, maar de beste columnisten zijn Karel van het Reve, Hugo Brandt Corstius en Rudy Kousbroek geweest. Die hebben nooit een vervelende alinea geschreven. Ik zou zelfs geen zin kunnen aanwijzen van één van die drie waarmee ik het niet eens was.
Karel van het Reve heeft over Hugo Brandt Corstius eens geschreven: hij doet geen enkele moeite om leuk te zijn. En inderdaad, die prachtige eigenschap bezitten alledrie schrijvers. Ik probeer zelf ook nooit leuk te zijn.
Ik ga vanmiddag beginnen met een toneelstuk te maken. Ik heb het ding al jaren in mijn hoofd zitten. Ik ga er per dag twee uur aan werken. Ik zal het geen centimeter langer maken dan absoluut noodzakelijk is, maar het moet toch een zekere avondvullende lengte krijgen. Daar zit de lichte paniek in: zal dat me lukken?
Duim voor me.

5 opmerkingen:

 1. Dat zal ik doen. Te beginnen nu. Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ben,

  veel succes. Aan den slag. Maar verzeil niet in de Lodewijk van Deyssel modus, waarin je je van alles voorneemt, nog meer daarnaast overweegt, alles plant en uitdenkt en ten slotte niets op papier krijgt. Dat dus NIET!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bedankt, beiden! De angst voor de Van Deyssel-modus is overbodig, want ik weet vrij precies hoe het ding moet worden. Ik heb net de eerste twee uren geschreven en het loopt als een tiet.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Geef het nu maar toe verdachte!
  -Goed, ik beken, ik heb het gedaan!

  D O E K

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ook wij van de anonieme lezers zijn erg benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen