woensdag 7 oktober 2009

66. Duidelijke instructies

Welkoom coersisten!
Oe bent van haarte welkoom op deze dipploma-autraikieng. Waar gieng het om. Laat iek oe daarover iets bewonderingswaardiegs verhaal doen.
Onze coersist Moklebe, die helaas niet, nee niet, aanwezend is want Moklebe ligt op het ziekenhois met een snotnois van de Mexicaanse griep, die Moklebe zei mij toen hij nog helemaal lekker waas en gezond kon eten: ‘Het Nederlaands is een raarrr taalgebrauk. Moeilijk volgbaar.’
En zo ies het ook, de Nederlaandse taal is zóó laastig om te leren! De Nederlaanders zeggen bijvoorbeeld: ‘In de koiken wees toch zaainieg met peper en zauwt.’ Met chili en zauwt, bedoelen ze, maar waarom daar zaainieg mee zijn? Geen noodzaak. Want chili maakt de gerechtjes smákeloos tot en met! Dat weet oe nog wel van oew moeder, vraagt oe het haar, waant zij zaal oe hetzelfde verhaal doen.
Dat zijn van die kleine dingen die ons tegen de broek staaiten. Dat de Nederlaanders zèlf hun taal gebrekkend gebraaiken.
Maar iek, Goeroejondjoe Permaflossoe, ben op dit ogenbliek in staat oe mede te delen dat oe geslaagd bent voor oew examen Nederlaandse taal. Hulde en applausjes want deze bijzónderlijke prestatie, het ies té ongewoon!
En voordat we daarover moeziek gaan maken, nog even deze mededeling. Dames en heren! Oe bent toegetreden tot het internationale volk der tolken. Reken oe niet tot de rijksten! Het ies mogelijk daat oe denkt: ja, núú komt het geld wel binnenrollen!
Miesschien. Miesschien. Maar het loopt miesschien aanders. Volgt u daarvoor onze Englische coersoes. Oe kunt ziech opgeven aan de bar, daar. Bij de optekenformoelieren, voor een prijs van weinig oiro’s. Een móeilijke coersoes, want aals je zegt ‘Aai zééh’, dan zegt een Engelsman ‘Paarbloi’, dus die talen verschíllen.
Trio, moeziek!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten