woensdag 14 oktober 2009

73. ‘Het komt wel goed.’

Toen premier Balkenende een half jaar geleden zei: ‘Dirk, je bent een voorbeeld voor ons allen!’, wist je al: laat ik mijn geld van die DSB weghalen, want het kan daar nooit helemaal pluis zijn. Je kon toen al, midden in het feestgedruis, het faillissement zien aankomen.
Ik heb geen geld bij de DSB staan, ik zit keurig bij de Rabobank, al sinds 1977 heb ik daar dezelfde spaarrekening. Maar ik heb het DSB-nieuws natuurlijk wel gevolgd, en niet sinds afgelopen maandag, maar al veel langer. Om precies te zijn: sinds die Icesave-roofpraktijken volg ik het bankennieuws in Nederland vrij nauwgezet.
Ik vind:
1. Als je je een tophypotheek met koopsompolissen hebt laten aansmeren, dan ben je uitermate stom geweest.
2. Maar Dirk mocht dat doen, het was legaal. Als u vindt dat dat niet meer legaal moet zijn, moet u voortaan op bijvoorbeeld de SP of GroenLinks gaan stemmen. Dat zijn de enige partijen geweest die tegen die deregulering waren, en die niet dachten: ach, het zal wel goed komen met die banken.
3. Als u nog geld hebt staan bij de DSB: zeer jammer, maar u had het nieuws kunnen volgen. Dat heeft u niet gedaan, anders had u uw geld elders ondergebracht. Dus niet klagen nu.
4. Het mooiste van de afgelopen dagen was wel een man met een zeer verzorgd baardje, gezeten in een tamelijk luxe wagen. Hij was speciaal naar Wognum gereden en ontmoette daar een journalist van de NOS, die hem helaas niet vroeg waar hij vandaan kwam. Als ik zou moeten gokken: uit Aerdenhout, Zeist of Wassenaar. De man was zeer kwaad want hij kon niet meer bij zijn schamele 3000 euro komen, en ‘ik heb het nodig!’
5. Stemt dus, als u ook tegen die vrije handel bent, op de SP of op GroenLinks. Stemt bijvoorbeeld niet op CDA of VVD. Wat die twee laatste partijen nu ook beweren, ze zijn de afgelopen vijftien jaar zo blij als kinderen geweest met die vrije handel.
6. Als die vrije handel wordt opgeheven (en dat wordt ie, de hele Kamer is het nu met SP en GroenLinks eens), dan kan de Nederlandsche Bank weer stevig gaan controleren. Dan kan ook die depositogarantie vervallen of teruggebracht worden tot bijvoorbeeld 10.000 euro.
7. Er moet een Staatsbank komen.

2 opmerkingen:

  1. Wat punt 3 betreft: voor de mensen met een achtergesteld deposito geldt dat dus niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat geldt niet voor die mensen, daar heb je gelijk in. Maar die mensen zijn uitermate stom geweest om in een achtergesteld deposito te trappen.

    BeantwoordenVerwijderen