zaterdag 10 oktober 2009

69. Matigt u toch!

‘Wij zullen ons wapenen met alle illegale...’
‘Legale, buurvrouw!’
‘Met alle legale middelen om te voorkomen dat onze Hedwigepolder weg gaat!’
Die Hedwigepolder is drie vierkante kilometer groot. Meer is het niet. Het ligt ten noordoosten van Hulst. Er woont nagenoeg niemand. Hoe kan iemand, hoe kan zelfs Balkenende daartegen geweest zijn of er moeite mee gehad hebben?
Vanavond waren er bezorgde Zeeuwen bijeen (een stuk of twintig, schat ik) die vonden dat die ontpoldering van de Hedwigepolder een nieuwe watersnood naderbij zou brengen.
Zeeuwen, weest toch nuchter! Dat is echt niet het geval. Het is eenvoudig een overeenkomst met de Belgen: zij geven iets, wij geven ook iets. Drie vierkante kilometer.
Aan de andere kant is het toch vreemd dat er protest komt uit Zeeuws-Vlaanderen, dat stukje grond dat bij Nederland blijkt te horen, maar dat (puur geografisch geredeneerd) natuurlijk bij Vlaanderen hoort. Hulst, Terneuzen, Breskens, ik herinner me zelfs een dorp dat Boerengat heet, dat zou ook best Belgisch grondgebied kunnen zijn.
Ik snap wel dat u zich gediscrimineerd voelt, beste Zeeuws-Flandriens. Inderdaad nemen wij soms beslissingen waar u zich niet in kunt vinden, beslissingen ‘van de overkant’.
Als u in overwegende mate niet van die beslissingen gediend bent, dan zou u achterom kunnen kijken. Dan zou u België kunnen vragen: neem ons over! Er is weinig kans dat het Nederlandse leger dan zou optreden en een grensconflict zou provoceren. Of zoiets.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten