vrijdag 18 december 2009

138. Een zekere neiging naar links

Je kunt natuurlijk kwaadspreken over ‘de linkse kerk’, wat ook gebeurt door zeer rechtse partijen. ‘De rechtse kerk’, daarover hoor je nooit iemand.
Als men de rechtse partijen wil aanvallen, doe het dan zo.
Verhevig de tarieven van de benzineprijzen, met bijvoorbeeld 5 euro per liter. Dat zal de mensen leren. Want de meeste mensen rijden ‘zomaar’ in de file. Je moet die rechtse hufters in hun portemonnee treffen.
Dit is de mening van Klaas Bultema, fractievoorzitter in de gemeenteraad van Dirkswoud van Diep Links Dirkswoud (DLD), die ook van mening is dat er nog veel op het loonfront uitgevochten zal moeten worden.
Klaas — die zich het liefst laat aanspreken als Vladimir (klemtoon op de a) en ook een Leninbaardje heeft — zou trouwens het liefste zien dat de linkse partijen in het geheel zouden worden weggevaagd bij de volgende verkiezingen. ‘Dan krijg je een onvoorspelbare toestand in het land, nietwaar, een mogelijkheid om de revolutie te grijpen. En die revolutie grijp ik!’
Overigens is Klaas (‘Klaas komt!’ laat hij zich wel eens ontvallen) een beminnelijke figuur, met bijvoorbeeld een grote liefde voor de muziek. ‘Als La Traviata weer eens wordt gespeeld in Amsterdam, wie zit er dan op de voorste rij? Ik!’
Maar in mijn gesprekken met Klaas, of die nu gingen over de AOW, de WAO of de JSF, kwam hij steeds weer uit op ‘de onvermijdelijke couppoging’ à la ‘mijn grote leermeester Vladimir Lenin’. U begrijpt, dat is wat vervelend, dus ik begon te spreken over gitaarmuziek, maar dan kwam hij weer aanzetten met ‘de grote gitarist Lenin’ die ‘met het aanslaan van slechts één akkoord een heel Russisch volk wist te beroeren’.
Klaas, Lenin, Vladimir, Lenin, Klaas, revolutie. Het houdt nooit op, dat gezanik.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten